Järvikalapihvissä on särkeä – ja paljon järkeä

Järvikalapihvien taustalla on oikeiden verkostojen löytyminen ja halu hyödyntää kotimaista kalaa monipuolisesti. Syntyi Pyhäjärven kaloista paikallisesti valmistettu ekologinen ja maistuva järvikalapihvi. Tuote on toistaiseksi myynnissä vain ammattikeittiöille.

Järvikalapihvin kehityksessä kuunneltiin tarkasti vaativien ruoan ammattilaisten asiakkaiden toiveita. Ammattikeittiöissä korostuu tuotteen soveltuvuus erilaisille ruokailijoille sekä hyvät ravitsemusarvot. Järvikalapihvi on laktoositon, gluteiiniton, soijaton ja sisältää runsaasti omega 3 -rasvahappoja ja d-vitamiinia. Särki on vähärasvainen, mutta proteiinirikas kala.

Särkeä ja pikkuahventa on totuttu pitämään vähempiarvoisena kalana. Järvikalapihveissä niitä on kuitenkin kunnioitettu raaka-aineena.

– Kalan omaa makua ei haluttu peittää. Siksi pihviin kehitettiin kalan omaa makua vahvistava, pelkistetty ja perusmakuja korostava suolan, pippurin, kerman ja voin makuyhdistelmä, kertoo Apetit Ammattilaisten markkinointipäällikkö Hanna Pere.

Maukas, kotimaisen kalan hyödyntämistä lisäävä ja ympäristöystävällinen tuote – yksi erilainen kalavaihtoehto ruokapöytään.

 

Ekologinen vaihtoehto

Säkylän Pyhäjärven rehevöitymistä on pitkään vauhdittanut särkien ja pienten ahventen suuri määrä. Molemmat kalalajit käyttävät ravintonaan järven ravinnekuormaa kurissa pitävää planktonia, minkä väheneminen lisää erityisesti levien määrää.

Alueen kalastajat ovat hoitokalastaneet Pyhäjärvestä vähempiarvoisia kaloja vesistön rehevöitymisen hillitsemiseksi ja kalakannan terveen rakenteen säilyttämiseksi. Hoitokalastuksesta syntynyt saalis meni aiemmin pääasiassa kalarehuksi turkiseläimille tai suoraan kaatopaikalle, sillä sen hyödyntämiseksi elintarvikkeena ei ollut oikeanlaista arvoketjua.

Hoitokalastuksen saalis saatiin hyötykäyttöön, kun Pyhäjärvi-Instituutin Järvikalaa Nam -hanke toi yhteen Apetit Ruoka Oy:n tuotekehityksen ja Kolvaan kalan yrittäjän Jouni Aaltosen. Hoitokalastuksen saaliina tulevat särjet ja pikkuahvenet jalostetaan kalamassaksi, josta valmistetaan lopulta Pyhäjärven rannalla sijaitsevalla Apetitin Säkylän tehtaalla Järvikalapihvejä.

Julkaistu: 19.6.2017 - Muokattu: 2.10.2017
Aihepiiri: Uusia taimia kasvamassaAvainsanat: ,