Apetit panostaa luomutuotantoon

Apetit tuo luomua markkinoille nyt kolmatta kertaa. Ensimmäiset yritykset 2000-luvun alussa ja 2010-luvun vaihteessa eivät nostattaneet kysyntää, nyt ajan uskotaan olevan kypsä. - Kyllähän me on jo pitkän aikaa haettu luomustakin menetelmiä tähän tavanomaiseenkin viljelyyn. Ei luomu sillä tavalla ole meille vierasta ole, ja onhan sitä yrityksenäkin tehty jo aiemminkin, Apetitin hankintapäällikkö Timo Kaila kertoo. Syksyllä kauppoihin tulleet luomutuotteet on viljelty Apetitin sopimusviljelijöiden tiloilla. Luomuun on valmistauduttu siirtymään myös Säkylässä Apetitin koetilalla Räpillä. - Viime syksynä päätimme, että nyt lähdemme aktiivisesti luomumaailmaan. Tästä johtuen Räpilläkin on alettu toimenpiteitä tekemään, ja yksi peltolohko on laitettu luomun siirtymävaiheeseen. Vuonna 2019 sieltä saadaan luomukelpoista raaka-ainetta ihan tuotantoon asti, Kaila sanoo. Räpillä tapahtuvan tutkimuksen tulokset siirtyvät myös Apetitin sopimusviljelijöiden käyttöön. - Tarkoituksena on testata viljelymenetelmiä ja löytää niihin haasteisiin vastauksia, jotka helpottavat meidän sopimusviljelijöitä ja muitakin yhteistyökumppaneita. Eli tehdään sitä työtä mitä Räpillä yleensäkin tehdään: testataan, kokeillaan ja kehitetään niin, että tulokset saadaan koko ketjun hyödyksi, Kaila kertoo. Uskoa luomuun löytyy Panostukset luomutuotannon aloittamiseen ovat vakuuttaneet Kailan. - Näkyy kaikessa, että yritys todella uskoo tähän. Esimerkiksi laitteistoa on hankittu, ja se luo uskottavuutta ja luottamusta siihen, että Apetit on tosissaan tämän kanssa. Luomuviljelyn avuksi on hankittu esimerkiksi kameraohjauksella toimiva, osittain konenäköön perustuva hara, joka ohjaa traktorin haran hyvin lähelle vihannesten pintaa. - Sillä saadaan mahdollisimman tarkkaan rikkaruohoja pois. Konenäkö on tässä tapauksessa tarkempi kuin ihmissilmä, se on vain yksi esimerkki siitä, että tähän oikeasti uskotaan ja aidosti, Kaila toteaa. Apetitilla on myös uskoa siihen, että kuluttajat ovat valmiita ottamaan luomun omakseen. - Koko ketjun täytyy uskoa, kuluttajista se lähtee myös: Kuluttajat tekevät ne ratkaisut ja ainakin ilmapiiri on sellainen, että kysyntää löytyy myös pakasteluomulle. Kyllähän luomu on sellaisessa nosteessa, että Apetitin kasvistalona tulee olla siinä mukana, Kaila sanoo.

Räpin koetilalla testataan kasvilajikkeiden ominaisuuksia

Apetitin koetilalla Räpillä on parhaillaan käytössä noin 1000 koepalstaa, joilla testataan Apetitille tuttujen kasvisten eri lajikkeiden eroja ja myös uusia kasviksia valikoimaan. Kiinnostavia uutuuksia ovat esimerkiksi härkäpapu ja soijapapu. - Härkäpavun ja soijapavun suhteen haluamme tarkistella uusien mahdollisten kasviproteiinilähteiden kasvattamismahdollisuuksia täällä meidän alueellamme, kertoo hankintapäällikkö Timo Kaila. Uusien tulokkaiden lisäksi Räpillä testataan ahkerasti esimerkiksi eri herne- ja porkkanalajien ominaisuuksia ja kasvuedellytyksiä. Merkittävä osa Räpin tuhannesta koepalstasta on käytössä Apetitin Sucrokselle tekemissä sokerijuurikaskokeiluissa. Apetitin luomutuotteet lanseerataan kauppoihin syksyllä. Myös Räpin koetilalla otetaan askelia luomuviljelyn suhteen. Tilan pelloista yksi lohko on varattu luomuviljelyn aloittamiseen. - Pellon saaminen hyväksyttävästi luomuviljeltäväksi kestää pari vuotta. Sinä aikana kasvatamme pellolla eri lajikkeita hyvän pohjan ylläpitämiseksi. Luomuviljelyn käynnistäminen on iso prosessi, joka vaatii paljon työtä, Kaila sanoo. Räpin koetilalla tehtyjen tutkimusten tulosten perusteella kehitetään Apetit Vastuuviljely -menetelmää, jota kaikki Apetitin sopimusviljelijät ovat sitoutuneet noudattamaan. Vastuuviljely-menetelmän avulla pidetään huolta muun muassa kasvikohtaisista viljelyohjeista, laadusta ja tuoteturvallisuudesta. Esimerkiksi kasvinsuojelutoimenpiteitä tehdään ainoastaan harkitusti tarpeen mukaan. Räpin koetilalla onkin iso rooli osana Apetitin Vastuuviljely-menetelmää. Yli 60 vuotta toiminnassa ollut Räpin koetila on poikkeuksellinen, sillä se on ainoita yritysten ylläpitämiä koetiloja koko maassa.