Räpin koetilalla testataan kasvilajikkeiden ominaisuuksia

Apetitin koetilalla Räpillä on parhaillaan käytössä noin 1000 koepalstaa, joilla testataan Apetitille tuttujen kasvisten eri lajikkeiden eroja ja myös uusia kasviksia valikoimaan. Kiinnostavia uutuuksia ovat esimerkiksi härkäpapu ja soijapapu.

– Härkäpavun ja soijapavun suhteen haluamme tarkistella uusien mahdollisten kasviproteiinilähteiden kasvattamismahdollisuuksia täällä meidän alueellamme, kertoo hankintapäällikkö Timo Kaila.

Uusien tulokkaiden lisäksi Räpillä testataan ahkerasti esimerkiksi eri herne- ja porkkanalajien ominaisuuksia ja kasvuedellytyksiä. Merkittävä osa Räpin tuhannesta koepalstasta on käytössä Apetitin Sucrokselle tekemissä sokerijuurikaskokeiluissa.

Apetitin luomutuotteet lanseerataan kauppoihin syksyllä. Myös Räpin koetilalla otetaan askelia luomuviljelyn suhteen. Tilan pelloista yksi lohko on varattu luomuviljelyn aloittamiseen.

– Pellon saaminen hyväksyttävästi luomuviljeltäväksi kestää pari vuotta. Sinä aikana kasvatamme pellolla eri lajikkeita hyvän pohjan ylläpitämiseksi. Luomuviljelyn käynnistäminen on iso prosessi, joka vaatii paljon työtä, Kaila sanoo.

Räpin koetilalla tehtyjen tutkimusten tulosten perusteella kehitetään Apetit Vastuuviljely -menetelmää, jota kaikki Apetitin sopimusviljelijät ovat sitoutuneet noudattamaan. Vastuuviljely-menetelmän avulla pidetään huolta muun muassa kasvikohtaisista viljelyohjeista, laadusta ja tuoteturvallisuudesta. Esimerkiksi kasvinsuojelutoimenpiteitä tehdään ainoastaan harkitusti tarpeen mukaan. Räpin koetilalla onkin iso rooli osana Apetitin Vastuuviljely-menetelmää. Yli 60 vuotta toiminnassa ollut Räpin koetila on poikkeuksellinen, sillä se on ainoita yritysten ylläpitämiä koetiloja koko maassa.

Julkaistu: 19.4.2017 - Muokattu: 2.10.2017
Aihepiiri: Hyvinvointia kasviksistaAvainsanat: , ,